Camiel Eurlings is teruggetreden als lid van het Internationaal Olympisch Comité. Dat laat hij vrijdag weten in een verklaring.
Het Nederlandse IOC-lid lag zwaar onder vuur vanwege de mishandeling van zijn ex-vriendin in de zomer van 2015. Die deed aangifte, waarna het Openbaar Ministerie besloot om Eurlings te vervolgen. De voormalig kroonprins van het CDA schikte in maart met het OM en kreeg een taakstraf.
Sportkoepel NOC*NSF liet twee weken geleden nog weten het verder als een privéaangelegenheid te zien.
Eurlings bood vorige week na tweeënhalf jaar zwijgen alsnog zijn excuses aan, maar de roep om zijn aftreden klonk steeds luider. De voortdurende discussie over zijn positie heeft hem doen besluiten om terug te treden, zegt hij:
“Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan; de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreed als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld.”
Veel sporters, oud-sporters en ook Kamerleden drongen aan op een vertrek van Eurlings uit het IOC.
Eurlings erkende dat hij de publieke impact van het incident en zijn gebrek aan openheid daarover heeft onderschat. Volgens de oud-minister en voormalig KLM-bestuurder was de mishandeling van zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink een eenmalig incident.
In een verklaring stelde hij vorige week:
"Ik heb steeds geprobeerd om deze zaak met mijn vriendin - van wie ik erg veel heb gehouden - samen op te lossen. Eerst onderling. Toen via mediation waar ik mij voor openstelde. Uiteindelijk is het gelukt via een andere, ook door haar geaccepteerde oplossing: een minnelijke OM-schikking zonder vaststelling dan wel erkenning van schuld. In verband met deze vertrouwelijke afspraak heb ik in april van dit jaar enkele dagen maatschappelijk werk verricht."
Het IOC bestempelde de kwestie daarna als privézaak en Eurlings kon aanblijven. Maar een week treedt hij alsnog terug.
"De afgelopen jaren heb ik als IOC-lid mogen bijdragen aan het moderniseren van het IOC. De banden tussen het IOC en Nederland zijn verstevigd en we hebben kansen gecreëerd voor kleinere landen om de Spelen in de toekomst ook te kunnen organiseren. Het was een ongelooflijke eer om hier een bijdrage aan te mogen leveren."
Als lid van IOC maakte de 44-jarige Limburger automatisch deel uit van het bestuur van NOC*NSF. Daar was zijn positie inmiddels ook omstreden, maar de sportkoepel beschikte niet over de bevoegdheid de Limburger uit zijn functie te zetten.
Chef de Mission Jeroen Bijl sprak de wens uit dat de kwestie rond Eurlings voor aanvang van de Winterspelen zou zijn afgehandeld. Eurlings heeft met zijn besluit hier gehoor aan gegeven.
Voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOC*NSF werd vrijdag verrast door het nieuws van Eurlings vertrek. "Ik vind het heel erg jammer voor meneer Eurlings. Ik heb begrip voor zijn besluit gezien de opinie in Nederland over zijn IOC-lidmaatschap", aldus Bolhuis. "Ik betreur zijn vertrek. De samenwerking was altijd goed."
Ellen van Langen vindt dat Eurlings er goed aan doet terug te treden. "Het is een verstandig besluit. Dit is in het belang van de sport in Nederland", aldus het erelid van de Atletiekunie vrijdag.
Van Langen, die bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona goud won op de 800 meter, zei twee dagen eerder in haar column in De Telegraaf al dat ze het tijd vond dat Eurlings de eer aan zichzelf zou houden.
"IOC-lid Camiel Eurlings was in ieder geval druk met een soort van spijt betuigen op een manier die, naast de mishandeling zelf, extra ontluisterend was", schreef ze. "Op een kruiperige manier excuses maken in een poging toch op het pluche van het IOC te kunnen blijven zitten."